top of page

נוער להט"בי

בני נוער להט"בים (לסביות, הומואים, טראנס ובי-סקסואליים) מתמודדים עם קונפליקט נוסף בתקופת

ההתבגרות המשפיע על תפקודם הרגשי והחברתי.

הקושי הבסיסי נעוץ בתהליך הסוציאליזציה שבצילו הם גדלים לתפקידי מגדר ומין המאפיינים מציאות הטרוסקסואלית. לאור זאת, הם סובלים מהיעדר סוכני חִברות דומים, שכן הוריהם, מוריהם וחבריהם אינם הומואים או שאינם מציגים עצמם ככאלה. תהליך היציאה מהארון מחייבם להחליף את זהות בררת המחדל המובנת מאליה בזהות חדשה, זרה ומתויגת ולהסתגל לתהליך חברות מחדש. תהליך זה מתואר בספרות המחקרית כאבדן המציב את הפרט במצב של פגיעּות פסיכולוגית המצריכה תמיכה וסיוע. 

לנוכח מציאות חייהם המורכבת של בני נוער להט"בים רבים ולאור מקומם המרכזי של אמצעי התקשורת המסורתיים במציאות זו, מהווה הרשת אמצעי פוטנציאלי חשוב ומשמעותי לניהול השיח האינטימי בדבר הזהות המינית והמגדרית השונה, במרחב בטוח יותר מזה המוצע להם במסגרות החברתיות שמחוץ לרשת. מחקרים שבחנו את השימוש ברשת בקרב קבוצות של להט"בים העלו כי נקרמת מערכת תמיכה חברתית ובכוחה לתרום לפיתוח זהות חיובית, על רקע הסטיגמה הנלוות לזהות המינית ההומוסקוסאלית, לעיצוב תודעה פוליטית קהילתית, וכמרחב להיכרויות עם אחרים משמעותיים דומים.

לפיכך, נמצא כי בחסות הרשת, מזדמנת להם אפשרות לפגוש אנשים רבים המתמודדים עם שאלות ותחושות דומות, ובכוחם לתמוך זה בזה ולחלוק חוויות ומידע משמעותי. יתר על כן, בני נוער להט"בים החוששים לפנות לעזרה מקצועית מתוך חשש כי יזכו ליחס שיפוטי או למטפל שאינו מיודע עם מצבם וחשוף לעולם התוכן הנ"ל, עשויים לפנות לאנשי מקצוע ברשת, שהנם בעלי ניסיון בעבודה טיפולית עם נוער להט"בי, כדי לקבל ייעוץ ראשוני ולהיות שותפים בחשיבה על אפשרויות העזרה הנצבות בפניהם מחוץ לרשת.

 

 

תפקיד הפורומים הווירטואליים בהתמודדותם של נערים הומואים עם תהליך היציאה מהארון

מאמר זה מתאר מחקר שבוצע במסגרת הפורום "גאווה צעירה" בפורטל "תפוז אנשים", במטרה לבחון את אופיים החברתי והרגשת הסולידריות המאפיינת את הדינמיקה הפנימית בהם. המחקר התמקד בהתמודדותם של נערים הומואים עם תהליך היציאה מהארון במסגרת הפורום, בהיותו זירה חברתית המציעה לחבריה מסגרת שייכות מכילה שבה, לראשונה בחייהם, הם משוחררים משיפוט ערכי בגלל נטייתם המינית. ממצאי המחקר מעלים ארבע דרכים עיקריות להתמודדות זו: הפרכת סטראוטיפים, עידוד ההשלמה עם הנטייה המינית, סיוע בחשיפתה ויצירת קשרים חברתיים. בכל הדרכים הללו מסייע הפורום לחבריו להתמודד עם אחד השלבים המשמעותיים ביותר בחייו של הנער הלהט"בי, הוא תהליך 

היציאה מהארון.

 

 

 

 

 

השפעת השימוש באינטרנט על ההון החברתי של בני נוער להט"בים

בפריט זה כלולה עבודת תיזה שבוצעה באוניברסיטת חיפה, במסגרתה נבדקו 116 גולשים, כדי לבחון את הקשר בין אינטנסיביות הגלישה באתרים ייעודיים לקהילה הגאה, לבין רמת ההון החברתי שלהם. ההתמקדות בהון החברתי, בתחומי העניין המשותפים והמטרות המשותפות של הגולשים, מושתתת על ההבנה כי בני נוער להט"בים זקוקים במיוחד ליצירת קשרים חברתיים כדי להתמודדם עם תהליך גיבוש הזהות המינית ו/או המגדרית שלהם. הממצאים מצביעים על כך שהשימוש בפורומים ייעודיים מסייע לבני נוער ולצעירים להט"בים בהתמודדות עם קשיים אותם הם חווים, ובכך הוא עשוי להפחית תופעות כמו דיכאון ואובדנות. 

 

 

 

 

מדיניות משרד החינוך בנושא הלהט"בי: בין "קלפים פתוחים" לבין חוזר מנכ"ל כנגד ההומופוביה

מאמר זה מציג את מדיניות משרד החינוך בנושא הנוער הלהט"בי מתחילת שנות השבעים של המאה 

העשרים. מדיניות זו עברה שינויים במהלך השנים, מאז הקמתה של היחידה לחינוך מיני במשרד החינוך, שינויים שאולי משקפים תפנית בעמדות בנושא זה בקרב הציבור בישראל ובקרב קובעי המדיניות. חלקו הראשון של המאמר מתמקד בסקירה היסטורית, שתבחן את ההתפתחות שעבר החינוך המיני בארץ, עד להכללת נושאים, כגון זהות מינית וסובלנות לזהות המינית הלהט"בית, בעבודה החינוכית בבית הספר ובתכנית הלימודים. בהמשך מוצגת התפיסה החינוכית העכשווית שאותה מוביל השירות הפסיכולוגי‐ייעוצי במערכת החינוך, תפיסה היוצאת מתוך שבעת הסטנדרטים המגדירים אקלים חינוכי בטוח ומיטבי. 

 

bottom of page