top of page

פרטיות ברשת וחינוך לגלישה נבונה ובטוחה

 

האינטרנט מהווה היום חלק מהותי משגרת יומם של בני נוער וצעירים רבים, הגדלים לסביבה דיגיטלית עשירה. הרשת מנגישה שירותים רבים, מהווה אמצעי לרכישת ידע, תקשורת בין אישית יעילה ופיתוח תהליכי למידה. אולם בה בעת, המרחב המקוון מציב גם אתגרים וסכנות ועלול להקצין תופעות חברתיות שליליות ולפיכך מצריך הבנה ושימוש מותאם בקרב הגולשים. ההבנה כי הרשת עשויה להיות מרחב להזדמנויות חיוביות ובד בבד לסכנות, מצריכה את אנשי החינוך והטיפול להרתם לפיתוח האוריינות הדיגיטלית של המשתמשים, לפתח בהם ביקורת ביחס לתכנים שהם צורכים, להמנע מלפרסם תכנים אישיים או להתנהג באופן פוגעני אל האחר ולהבטיח שימוש מועיל וחיובי ככל הניתן.

המרחב המקוון, ובייחוד הרשתות החברתיות, מבוססות על שיתוף תוכן הגולשים. יש בכך הזדמנות מופלאה לכינון מרחבים רב תרבותיים, ליצירת קהילות שאינן כפופות למרחבים גאוגרפיים ולאומיים, ומודל לכינון ערכי הדמוקרטיהץ. עם זאת, הזירה המקוונת נשלטת בעיקרה בידי חברות ענק מסחריות, כדוגמת פייסבוק וגוגל, שמטרתן היא מקסום הרווחים. שיתוף התוכן האישי, לרבות הרגלי הגלישה, הרגלי הקנייה או פרטים אישיים, נועדו לשרת את החברות הללו ובדרך זאת לפגוע בפרטיותינו. המודעות למשמעותו של מרחב זה, ולהיותנו "צרכנים", מצריכה את ההקפדה הרבה על הפרטיות ועל הפעולות השונות שאנו מבצעים ברשת. 

 במאמרים ובקישורים הבאים, מוצעת אינפורמציה רבה שנועדה לעורר בקרב אנשי המקצוע אחריות לסוגיה זו, לפתח שפה ועמדה מקצועית ולבחון דרכי התמודדות אפשריים. 

 

 

חוזר מנכ"ל: אתיקה ומוגנות ברשת (דצמבר 2011) 

חוזר זה עוסק בנוהלי התקשורת הראויים בקרב מורים, תלמידים והורים במרחבי האינטרנט בדגש על תקשורת באתרים בית-ספריים, ברשתות חינוכיות וברשתות חברתיות. כמו כן החוזר מציג את תכנית ההתערבות "חיים ברשת" במסגרת התכנית "כישורי חיים" שמטרתה חינוך להתנהגות מיטיבה, נבונה ובטוחה ברשת האינטרנט. הקישור הבא מכיל חוזרים קודמים בנושאים קשורים. 

 

 

 

 

הגנה על מידע פרטי של ילדים ברשת

מחקר שנערך בשיתוף עמותת אשנ"ב והחוקרים פרופ' מיכאל בירנהק מאוניברסיטת ת"א ופרופ' ניבה אלקין-קורן

מאוניברסיטת חיפה, במסגרתו נבחן הביטוי לפרטיות באתרים מסחריים ברשת בקרב ילדים.

במחקר נסקרו 32 אתרים פופולאריים המיועדים לילדים, כדי לבחון האם הם מבקשים מילדים מידע פרטי, לרבות שם,

כתובת או טלפון, ומהי מידת מעורבות ההורים במתן מידע זה על ידי הילדים באתר. בנוסף, נערכה בחינה מקיפה יותר, של מדיניות הפרטיות ותנאי השימוש באתרים אלה, על מנת לבחון באיזו מידה אתרי האינטרנט מצהירים על העברת המידע האישי הנאסף מהילדים לגורמים מסחריים ומי יכול לעשות שימוש במידע זה.

נמצא כי כמעט 60% מאתרי אינטרנט המיועדים לילדים אוספים מידע רב אשר עשוי לפגוע בילדים ועצם איסופו אינו עומד בקנה אחד עם שימוש נבון ברשת, שכן הוא עלול להמסר למטרות שיווק מוצרים לילדים. לפיכך ממליצים עורכי המחקר, כי קיימת חשיבות נעלה להגביר את פעילות ההסברה בקרב הורים כדי שהם ישקלו בזהירות את השימוש של ילדיהם באתרי אינטרנט וילמדו ויחנכו אותם לסכנות הקיימות.

 

 

 

 

 

איך תשמרו על הילדים שלכם מפני הסכנה שברשת ?

כתבה שחוברה על ידי ניר ויטנברג עבור מדור הורים וילדים באתר וואלה, ונועדה להציע מידע תמציתי, יישומי ובהיר כיצד לפתח אחריות הורית להתנהגות ילדים בסביבה הדיגיטלית. על אף שהמאמר פונה להורים, הוא רלוונטי לאנשי מקצוע העובדים עם בני נוער, מתוקף היותו מחדד את הצורך של ההורים לפתח את המיומנויות הטכנולוגיות שלכם, כדי שיוכלו לגלות מעורבות ועניין בפעילויות הפנאי של ילדיהם.

 

 

 

 

המרכז לאינטרנט בטוח

המרכז לאינטרנט בטוח הינו יוזמה של איגוד האינטרנט הישראלי הפועל לשמירה על האינטרנט והמשתמשים בו.

המרכז מכיל מידע רב שהצטבר לאורך השנים בנושא שימוש בטוח באינטרנט. במסגרת המרכז מופעל קו פתוח

לטיפול בפגיעות ברשת המציע מענה ללא תשלום להורים, גולשים ואנשי מקצוע, בסוגיות אישיות שונות המתרחשות בתיווך הרשת. הקו הפתוח פועל בימים א'-ה' בין השעות 10:00-20:00 בטלפון: 03-9700-911.


 

 

עמותת אשנ"ב

עמותה הפועלת לקידום מודעות הציבור להשפעות החיוביות והשליליות שיש לשימוש ברשת האינטרנט על החברה

וטיפוח שימוש בריא ונבון ברשת, ובפיתוח הידע של הורים, תלמידים ומורים. 

 

 

 

 

 

רשימת גופים המקיימים הדרכה להורים ומחנכים בנושא גלישה בטוחה ברשת

 

 

 

 

bottom of page