top of page

התמכרות לרשת

 

ככל שהטכנולוגיה ואמצעי התקשורת הדיגיטלים מתפתחים, הם ממשיכים לתפוס חלק נרחב ומשמעותי יותר בחיינו ובתיווך פעולות תקשורת בין אישית שונות. עם התרחבות השימוש ברשת, הנוחות, הזמינות והעלות הכספית הנמוכה, עולה הפוטנציאל לשימוש מסכן שעלול להוביל לשימוש רב מדי עד לכדי התמכרות. השיח התקשורתי כיום מצביע על תופעות נרחבות של התמכרות לרשת, בעיקר בקרב "דור המסכים", קרי ילדים ובני נוער. עם זאת, חשוב להבחין בין שימוש יומיומי גבוה הנפוץ בחברה, בין שימוש רב מאד הנפוץ בקרב האוכלוסיה הצעירה, לבין התמכרות, מונח המעיד על מצב קליני. אין קשר סיבתי בין שימוש רב (שעות גלישה רבות) לבין התפתחות של התמכרות. לפיכך, ניתן להניח כי אדם שהתמכר לרשת, בדומה להתמכרות לחומרים אחרים, מוצא ברשת נחמה לקשיים ומצוקות, ולכן ההתייחסות למצבו אינה מתמקדת רק בהתמכרות עצמה לרשת, אלא במניעים שהובילו אותו מלכתחילה להתנתק מסביבתו ולבצע פעולות רבות מדי בתיווך הרשת, הפוגעות בתפקודו ובשגרת יומו. 

על אף האינדווידואליות והייחודיות של כל מקרה, מקובל להניח כי התמכרות לרשת, או "שימוש כפייתי" מונח  שחוקרים מסוימים נוהגים לאמץ, יחשבו כגלישה יומית של מעל ל-6 שעות, כאשר קיימת אף עלייה עם הזמן במשך השימוש, השפעה על תפקודו של האדם בבית הספר, בעבודה ובמערכת המשפחתית ולעתים אף הכחשה וניסיון להסתיר או להמעיט במשמעות הפעולה. בשונה משימוש רב ברשת לצרכי עבודה או הנאה, ההתמכרות מאופיינת בשימוש כפייתי שאינה בשליטתו של הגולש, אשר אין בכוחותו להפסיקה. 

בעולם המדעי ובאקדמיה ניטש ויכוח נוקב על אודות המצאותה של אבחנה זו ועל שכיחותה. ישנן הערכות לפיהן כ-15-30 אחוז מהאוכלוסיה הצעירה מכורה לרשת, לעומת חוקרים ומטפלים המצביעים על שיעור שולי, הנמוך מ-3%. יתרה מזאת, מחקרים רבים בתחום ההתמכרות לרשת התבצעו בדרום מזרח אסיה, בעיקר ביפן, דרום קוריאה, טייואן וסין. מחקרים אלו מצביעים על שיעור גבוה של שיעורי התמכרות, בעיקר בקרב גברים. לאור זאת, קיימת ביקורת כי קשה לאמץ את העבודות האמפיריות הללו, בשל הבדלי תרבות ניכרים ותהליכי הסוציאליזציה השונים בחברות הללו. ביקורת נוספת נוגעת לנטייה בעולם הטיפול ובפרט בתחום הפסיכיאטריה, לאבחן כל פעולה מזיקה ומצוקה אישית כהפרעה נפשית, ובדרך דומה לאבחן התמכרויות נוספות, כגון התמכרות לקפה והתמכרות לפעילות ספורטיבית.

אחד האתגרים בביעור תופעת ההתמכרות נובע מכך שהשימוש באינטרנט, בשונה מהתכרויות לחומרים ממכרים כמו סמים ואלכוהול, הוא חלק מפעולה חברתית נורמטיבית ולגיטימית המקיפה את היומיום. על כן, נדרשת אבחנה ייחודית על אודות השלכות השימוש הרב ומודעות לאובדן הגבולות הבריאים בשימוש.

 

הקישורים הבאים כוללים התייחסות קלינית לתופעה, ממצאים מהמחקר וכן תיאורים המופיעים בכלי התקשורת. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

מרכז זה פועל בארצות הברית, מבין הארצות הבולטות כיום באבחון התמכרות לרשת ובפיתוח תכניות מניעה וטיפול. המרכז נוסד ומנוהל על ידי ד"ר קימברלי יאנג, אשר בשנת 1995 ניסחה שאלון לאבחון התמכרות לרשת, שאומץ במחקרים רבים ולבסוף שימש כתשתית לאבחנה "התמכרות למשחקי רשת", במהדורה החמישית של ה- D.S.M, מדריך האבחנות של איגוד הפסיכיאטריה באמריקה. תכניות הטיפול במרכז זה, בדומה למרכזים אחרים בעולם, מבוססות על שיטות קוגנטיביות התנהגותיות (CBTׂ). 

מחקר זה פורסם בשנת 2008 ולפיכך תכניו אינם משקפים את המגמות שהתרחשו בשנה האחרונה, עם התפתחות המחקר בתחום ההתמכרות לרשת והוספת האבחנה ל- D.S.M. עם זאת, כמחקר שנערך בישראל, המאמר חשוב לעיון, בשל הסקירה הרחבה והבהירה של התופעה. במחקר נבחנו מאפייניה השונים של תופעת ההתמכרות לאינטרנט בקרב תלמידים בחטיבות הביניים. המשתנים שנבדקו במחקר הם גיל, מגדר ומספר שעות גלישה באינטרנט. נבדקו 161 תלמידים בכיתות ז'-ט', כאשר הגיל הממוצע של הנבדקים היה 13.84. מן המחקר עולה כי לא קיים קשר בין התמכרות לאינטרנט לבין מספר שעות הגלישה ביממה. נמצאו הבדלים בין המינים בהתמכרות לאינטרנט - בנים מכורים יותר מבנות. נמצא קשר הפוך בין גיל המשתמש להתמכרות. מן המחקר עולה כי שיעור ההתמכרות לאינטרנט בקרב בני נוער בגילאים 15.5-12 הוא כ-7 אחוז.

 

 

 

 

 

 

 

 

בכתבה נבחנה ההתמכרות לרשת בקרב מבוגרים ובני נוער ונסקרו מספר תכניות גמילה המוצעות למכורים לרשת, בניהן מרכז רטורנו וכן מסגרת גמילה בעלת קווי מתאר נוקשים הפועלת בסין. 

מניתוח דברי המומחים ואנשי המקצוע עולה כי ההתייחסות להתמכרות היא בעלת מאפיינים משותפים להתמכרויות נוספות, כגון הימורים, סמים ואלכוהול. ההתמכרות קשורה לרמות גבוהות של דופמין, שמעודדת ומפתחת את ההתנהגויות הללו ועל כן, לאחרונה נפוץ השימוש במושג "סם דיגיטלי" (Digital drug).

 

 

 

 

 

 

 

 

בתכנית זו מתארחת במאית הסרט "לכודים ברשת", הסוקר את תופעת ההתמכרות לרשת בסין, החולשת על מליוני בני נוער ואשר הובילה את השלטונות לאימוץ שיטות מניעה וגמילה נוקשות ביותר. 

 

 

 

 

 

 

 

 

הפסיכיאטר ד"ר אילן טל מבהיר במסגרת אירוח בתוכנית בוקר בטלוויזיה מהי התמכרות לרשת ומבחין בין "שימוש יומיומי", "שימוש לרעה" ובין "התמכרות", שמשפיעה באופן ניכר על תפקודו של האדם ועל יחסיו הבין אישיים. לשיטתו של ד"ר טל, התמכרות לרשת, לרבות למשחקי מחשב המאפיינת ילדים ובני נוער, וכן התמכרות לפורנוגרפיה, היא התמכרות לכל דבר ולפיכך מצריכה התערבות טיפולית הולמת. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page