top of page
יום העיון הארצי 2014

מצגות מיום העיון 

 

יום העיון של סגל א' בקידום נוער והיל"ה הוקדש השנה לבחינת הפוטנציאל בפיתוח התערבות חינוכית-טיפולית ברשת.

ביום העיון נערכו הרצאות מליאה של מומחים בתחום הפסיכולוגיה של הרשת, שהציגו את הממצאים העדכניים במחקר בתחום, וסוגיות קליניות מנקודת הראות של המטפל ושל המטופל. בחלקו השני של יום העיון נערכו סדנאות בקבוצות קטנות, שהתמקדו בתופעות ייחודיות של התנהגות בני נוער ברשת, בניהן התמכרות לרשת ובריונות מקוונת, השיח התרפויטי ברשת. בנוסף הוצגו דרכי ייעוץ ברשת, כגון יישוג מקוון במצבי אובדנות וכן של נוער להט"בי, אוכלוסיות יעד שעשויות למצוא ברשת מרחב לעזרה ולפעילות.

עובדי קידום נוער פועלים כיום ברשת ללא מדיניות סדורה ושיטתית, אלא בהתבסס על יוזמות מקומיות. עיקר השימוש ברשתות החברתיות (פייסבוק וואטסאפ) נעשה למטרות יידוע על פעילויות, לשמירה על קשר עם המוטבים וכן לצרכי למידה והוראה מתוקשבת. אולם ככל שהמרחב המקוון נעשה מרכזי ובולט בחייהם של בני נוער והם מבלים שעות רבות בגלישה, על כן ההיכרות עם פועלם ועם השיח והתרבות שהם יוצרים ברשת מהותיים לשמירת הקשר המקצועי עמם. יתרה מזאת, רשת האינטרנט טומנת בחובה יישומים ואתרים רבים המעוררים סקרנות ופלטפורמה לחקירת הזהות האישית ולבחינת הגבולות. ישנם בני נוער שיחשפו למרחבים אפלים ושליליים ולסכנות שעלולות לפגוע ברווחתם. על רקע זאת, הנוכחות הסדירה של גורמי החינוך והטיפול ברשת, משמעותית כדי להכווין ולהדריך אותם לגלישה בטוחה ואחראית וכדי לתמוך בהם בבחירה באתרים ופעילויות מעשירות וחיוביות.

 

לפתיחת מצגת הפאור פויינט, לחצו על כותרת הנושא. 

 

 

 

 

 

 

הצגת ממצאי הסקר שמולא על ידי מנהלי המטה ומנהלי קידום נוער והיל"ה: ענת יצחקי וניר ויטנברג

הסקר נועד לבחון את העמדות של המנהלים ביחס לפיתוח התערבות טיפולית ברשת וכן ללמוד על הפעולות והפרקטיקה שנעשתה עד כה בנושא.

 

מצגת ממצאי הסקר

 

 

 

 

 

התערבות טיפולית ברשת בראי המחקר: ניר ויטנברג, דוקטורנט באוניברסיטת ת"א, מרצה וחוקר את תחום הפסיכולוגיה של האינטרנט 

בהרצאה הוצגו עקרונות התקשורת המקוונת והשפעתה דפוסי הגלישה של בני נוער ברשת, ובפרט על פוטנציאל השימוש לצרכי מידע אישי, תמיכה וייעוץ. בהמשך, תוארו ארבעה דפוסי פנייה לעזרה מרכזיים המאפיינים בני נוער, כפי שעלה במחקר מקיף שביצע המציג. כמו כן, הוצגו המדדים לבחינת האפקטיביות של התערבות טיפולית ברשת - פיתוח ברית טיפולית ובחינת תוצאות ההתערבות. חלקה האחרון של ההרצאה הוקדש למסקנות העומדות לפתחם של עובדי נוער, המבקשים לפתח התערבות טיפולית ברשת. 

 

התערבות טיפולית ברשת מנקודת מבטו של המטפל: ד"ר אודי בונשטיין, פסיכולוג קליני ורפואי 

 

בהרצאה הוצגה עקרונות ההתערבות הפסיכולוגית ברשת, תוך הדגשת האוכלוסיות שעשויות להתרם במיוחד, לצד אוכלוסיות שאינם מתאימות למסגרת טיפולית זו. בהמשך ההרצאה הוצגו מושגים מרכזיים בגישה הפסיכודנמית לאור אינטראקציות ושיח מקוון. דגש רב ניתן להיות הרשת אמצעי חשוב התומך הטיפול, אך לשיטתו של המציג, אין לראות בה כתחליף לטיפול פסיכולוגי מסורתי. 

 

 

 

 

 

תופעת הבריונות ברשת ודרכי ההתמודדות: אורנה היילינגר, מנהלת הקו החם לפגיעות ברשת, איגוד האינטרנט הישראל 

 

התמכרות לאינטרנט ושימוש בחומרים ממכרים בראי הרשתות החברתיות: ניר ויטנברג, דוקטורנט באוניברסיטת ת"א, מרצה וחוקר את תחום הפסיכולוגיה של האינטרנט 

 

יישומי תמיכה ברשת: אתר המידע, התמיכה והייעוץ Yelem של עמותת על"ם, גולן ג'ורנו 

 

יישוג מקוון (Virtual outeach) ברשת עם בני נוער במצבי משבר: סיירת סה"ר, דוד מדר

 

 

מושב הפתיחה
הרצאות המליאה
סדנאות
bottom of page